Par projektu|Preses relīzēm|Reklāmas iespējas
Seko mums:
Foto un video
Velo padomi
Velo padomi (angļu valodā)
Velo tehnoloģijas
Velo joki
Velo satiksme
Velo dizains
Velo pasākumi
Velo kultūra
Velo sports un piedzīvojumi
Riteņbraucēju apvienībā
TEDx par velo
Velo drošība
 Meklēšana:
 





Aktuālā aptauja
Kurās Rīgas centra ielās vajag velojoslu?
Brīvības
Čaka/Marijas
Valdemāra
Elizabetes
Lāčplēša
Stabu
Visās minētajās
Nevienā
Cits variants (ierakstiet komentārā)
 
(varat balsot reizi dienā)
aptaujas rezultāti »
iesaka veloriga.lv


Kā pareizi pieslēgt velosipēdu. Statīvu veidi un video!




Saulkrastu velosipēdu muzejs



Velosipēdu muzejs Krievijā!

 
 



Atjaunināts: Velosipēds dzīvoklī. Idejas un risinājumi.

Ziņa publicēta: 31.01.2016 15:55
Dzīvoklis divriteņa glabāšanai gan nav tā ērtākā vieta, taču noteikti daudz drošāka nekā daudzdzīvokļu nama pagrabs, kāpņutelpa vai šķūnītis, ja tāds ir. Līdz ar to, ja izvēle ir kritusi par labu velo glabāšanai dzīvojamās telpās, svarīgi ir parūpēties, lai tas ne tikai netraucētu, bet arī labi iekļautos mājokļa interjerā.

Pārskatot internetā atrodamos dažādos risinājumus divriteņa glabāšanai telpās, redzams, ka tie iedalāmi divās grupās: glabāšanai ilgstoši (piemēram, pa ziemu) un īslaicīgai glabāšanai (piemēram, pa nakti, ja to ikdienā lieto). Tā gadījumā, ja divritenis tiek glabāts istabā piekārts pie griestiem, skaidrs, ka tas katru dienu netiek lietots, jo diez vai tā īpašnieks gribētu braucamo katru dienu rūpīgi mazgāt un pēc tam nožāvēt, lai izsargātos no dubļiem uz grīdas.

Risinājumi tiem, kas velosipēdu lieto katru dienu

Ja braucat ar velo katru dienu, skaidrs, ka lielākās rūpes ir par to, lai „nepiecūkotu” telpas. Šim mērķim lieti noderēs Latvijā izgudrotā „Velozeķe”.


Kā rakstīts tās izgatavotāju mājaslapā (http://velosock.com), Velozeķe ir funkcionāls dizaina izstrādājums, kas paredzēts, lai izvairītos no smilšu, dubļu un citu netīrumu ienešanas telpā – istabā, koridorā, birojā u.tml.

«Kārtīgs darba zirgs – ja ritenis ir netīrs, nav jābaidās Velozeķi nosmērēt. Tāda ir tās funkcija. Mazgāt to var tāpat kā jebkuru citu drānu, pirms tam izberot sausās smiltis. Kopšana ir gaužām vienkārša,» saka Oskars Mickevičs,Velozeķes (SIA Velo Sock) autors.

Ideja par Velozeķi esot radusies no reālas nepieciešamības – tās autors ievērojis, ka velosipēds dzīvoklī nozīmē arī netīrumus, turklāt sausās smiltis tiek «izstaigātas» pa visu dzīvokli. «Visu laiku staigā ar birsti, cilā riteni, slauki grīdu. Sapratu, ka vajadzētu izstrādāt produktu, kas palīdzētu no tā izvairīties,» stāsta O. Mickevičs. 

Glabājot braucamo priekšnamā, svarīgi parūpēties, lai tas negāžas tiklīdz kāds garāmejot aizskar. Šai vajadzībai labu risinājumu piedāvā Atomic rack – pie sienas skrūvējama neliela plastmasas konstrukcija neaizņem daudz vietas un nevienam netraucē ikdienā, taču ērti lietojama ātrai divriteņa fiksēšanai konkrētā vietā.
http://www.atomicrack.com

 

Mazliet elegantāks risinājums izmantojams tad, ja telpas ļauj priekšnamā novietot velosipēda un apavu glabāšanai paredzētu mēbeli. To piedāvā šveicietis Tomass Valde (Thomas Walde).

http://veerle.duoh.com

 

Priekšnama mēbelē ievietotais divritenis tiek fiksēts nekustīgā stāvoklī, pateicoties īpašam riepas tureklim.

Mazliet atšķirīgs, kompaktāks risinājums „veloskapim” vēl nesen bija skatāms lapā Decoteco.com


Turpat bija atrodama arī ideja divriteņu ērtai glabāšanai patrepē.

 

Vienkāršs risinājums Divriteņu glabāšanai slēgtā balkonā savulaik bija aprakstīts žurnālā Mūsmājas. Par to rakstījām arī portālā Veloriga.lv.

Atliek tik piestiprināt pāris āķus pie griestiem vai sienas.

Jāsaka gan, ka velo glabāšanai uz balkona ir arī savi mīnusi:

1) balkonam noteikti jābūt slēgtam, lai braucamajiem nevarētu tikt klāt zagļi,

2) ja bieži lieto divriteņus, jārēķinās ar savārtītu istabas grīdu.

 

Gan ikdienai, gan ilgstošai glabāšanai - veloplaukti

Ļoti plaši izplatīti ir dažāda dizaina speciālie turekļi, ko iespējams nopirkt saimniecības preču veikalos. Taču tie vairāk piemēroti saimniecības telpām, piemēram, garažām.

Izvēloties plauktu – pie sienas stiprināmu veloturekli iekštelpām, viens no būtiskiem kritērijiem ir tā iekļaušanās telpas interjerā. Īpaši, ja divritenis tiek glabāts istabā.

Viena no interesantākajām šāda veida „mēbelēm” ir Latvijā radītais veloplaukts http://www.wearechrome.com. Paredzēts, gan velosipēda novietošanai pakārtā veidā pie sienas, gan arī dažādām priekšnamā glabājamām sīklietām – plauktā ir arī neliela lādīte.

   

Līdzīgas konstrukcijas plaukts, arī ar iespēju tajā glabāt sīklietas, skatāms Werd lapā http://www.werd.com.

 

Īpašu uzmanību piesaista Latvijā radītie elegantie Woodstick velosipēdu turekļi. Tie izgatavoti no koka, ērti lietojami un labi iederas telpā gan ar velosipēdu, gan bez tā. Interesanti, ka Latvijas kompānija, kas radījusi šos statīvus, tirgū piedāvā arī no koka izgatavotas eleganta dizaina velostūres. Kompānija savu produktu tirgu redz pamatā ārpus Latvijas, par ko liecina fakts, ka tās mājaslapa http://woodstick-handlebars.com veidota tikai angļu valodā. 

Gan velo draudzīgām kafejnīcām, gan arī avangardiska interjera  birojos un mājokļos labi iederēsies krāsainie plastmasas veloturekļi, ko piedāvā Cycloc. http://www.cycloc.com. Skatiet video:

Veloturekli nav noteikti jāpērk par naudu, pasūtot ar piegādi no ārzemēm. Interesanta dizaina konstrukciju iespējams vienkārši izgatavot arī paša spēkiem. Ilustrētu instrukciju, kā to paveikt par pamatu ņemot vecu velo stūri, publicējis Juris Līcis lapā http://lifehack.lv.

Tiesa, šāda dizaina velotureklis vairāk piemērots jauniešu mitekļiem.

Velosipēds kā pastāvīgs dizaina objekts istabā

Ja ziemā ar velosipēdu nebrauc, telpās to var noglabāt pastāvīgā vietā, kur tas netraucē un vienlaikus izkrāšņo interjeru.

Diemžēl nav zināms autors, bet viens no skaistākajiem risinājumiem atrodams xc forumā - http://www.xc.lv. Divritenis novietots uz šaura plaukta, ieslīpi atsaitēts un īpaši izgaismots. Arī šī konstrukcija ir vienkārša un izgatavojama paša spēkiem.

Vēl viens nezināma autora darināts risinājums uzreiz četru velo glabāšanai istabā pie sienas atrodams lapā bildites.lv - http://www.bildites.lv. Šis gan aizņem lielāku telpas daļu, jo divriteņi stiprināti perpendikulāri sienai.

15 risinajumi dzivoklim, tostarp arī velosipēda glabāšanai, atrodami Freshome lapā -  http://freshome.com. Attēli gan rada iespēju, ka divriteņi kalpo tikai un vienīgi kā interjera ojekts.

 

Vēl viens paštaisīts risinājums velo glabāšanai istabā – tie pakārti pie īpaši šim mērķim veidotas plāksnes. http://downhillnut.wordpress.com

Jumtistabiņās, kur augsti griesti, velosipēdus var glabāt piekārtus tieši virs mājinieku galvām. http://www.sunset.com

Risinājums gan piemērots tikai glabāšanai pa ziemu, ja aktīvi nebrauc. Citādi katru reizi pēc izbrauciena rūpīgi jānomazgā un jānotīra, lai nebirst smiltis no riepām tieši kafijas tasē vai gultā.

Taču, ja dzīvojamā telpa ir neliela un zemiem griestiem, vienkāršu konstrukciju velo glabāšanai pie griestiem var izgatavot arī paša spēkiem. Skatiet video:

Taču visas šīs pūles ir nevajadzīgas tiem, kas brauc ar saliekamajiem divriteņiem, kas tieši sava kompaktuma dēļ šobrīd kļūst aizvien populārāki. Saliktā veidā , tie aizņem ļoti maz vietas un ērti novietojami gan priekšnama skapī, gan zem rakstāmgalda, gan, kā attēlā - dīvāna galā. Turklāt daudzi ražotāji piedāvā arī īpašas somas šādu divriteņu iepakošanai.

Un, kā jūs glabājat savus divriteņus dzīvojamās telpās? Atsūtiet aprakstu un foto TE

Patika? Lasi arī tupmāk, atzīmē
Tavs komentārs:
Vārds, Uzvārds:*
e-pasts:* (netiek publicēts)
Aprēķiniet: 12 + 2 =
 »
Top.LV